Зависи от темпа на възпроизводство на патогена, от имунологичния статус на човека и от

...
Зависи от темпа на възпроизводство на патогена, от имунологичния статус на човека и от
Коментари Харесай

Пипвате вирус! Кога ли ще ви повали

Зависи от темпа на възпроизводство на патогена, от имунологичния статус на човека и от генетичните му предпоставки
Съседът ви в претъпкания трен или аероплан кашля, та се къса. Чувате, че приятелят, с който сте гуляли нощес, е дал позитивен тест за коронавирус.

Или съученик на сина ви е повърнал в клас. И стартирате да се чудите дали и по-скоро по кое време и вие ще се разболеете.

Тъй като сезонът на грипа и всевъзможни вируси е в разгара си, Коронавирус още шета, а се надига и вълна от морбили, наподобява неизбежно да пипнете някоя от тях. Но инфекциите не се популяризират еднообразно елементарно.

Това зависи от ред условия, измежду които силата на имунната ви система и инкубационният интервал на заболяването - броят на дните до появяването на признаци след заразяването с вируса. И е добре да се знае по кое време да се тревожите.

Един от най-важните фактори е темпът на възпроизводство на патогена (коефициентът R), който демонстрира скоростта на разпространяване на вируса. Тя се мери с броя на хората, инфектирани от един болен, изясняват инфекционисти. Коефициент 1 да вземем за пример значи, че приблизително всеки инфектиран човек ще болести още един.

Две от най-заразните заболявания са морбили (от вируса morbillivirus) и магарешка кашлица (от бактерията Bordetella pertussis). Стойността на техните R е рекордно висока - надлежно 15-20 и 15-17. Сиреч един болен може да болести до 20 други с морбили и до 17 с коклюш.

Туберкулозата е една от най-смъртоносните болести, само че нейният коефициент R е по-малък от 1. Това значи, че болният е малко евентуално да болести различен и това не става с къса среща в рейса, а посредством нескончаем непосредствен контакт.

(Как заразяват другите заболявания - в каретата.)

Микробите, които се популяризират елементарно, имат избрани качества, които им оказват помощ да създадат това, изяснява лондонският специалист по инфекциозни заболявания доктор Адам Кучарски.

Инкубационният интервал на бактерията, която предизвиква коклюш, да вземем за пример може да се проточи 3 и повече седмици, преди кашлицата да доближи най-свирепия етап. Така тя оптимално усилва капацитета си за разпространяване. Морбили и варицела също могат да тлеят до три седмици, преди да се развихрят. А на елементарната простуда трябват единствено няколко дни.

Дали инфектираният човек може да предава заболяването през инкубационния интервал, зависи от типа зараза - при морбили и варицела човек може да не знае, че е инфектиран, и да пръска капчици секрет с вируса с дни и седмици, преди да усети признаци.

" Не е изцяло ясно от какво зависи инкубационният интервал, само че се счита, че по този начин той заобикаля имунната система ", споделя проф. Рон Екълс от Кардиф.

Има и ред други фактори, от които зависи дали ще се болестите, или не - каква част от вируса изпуска инфектираният, с който сте в контакт; дали сте в затворено пространство, или не; температурата и влажността на околната среда (вирусите на простуда да вземем за пример оцеляват по-добре във влажни условия). Роля играят също типът имунитет, възрастта, общото здравословно положение, гените, изяснява професорът.

Повечето вируси ни заразяват по еднакъв метод. Независимо дали влизат през носа, устата или кожата, те проникват в човешките кафези и употребяват механизма им, с цел да се възпроизведат.

После лумват и се пръскат в близост, с цел да заразят колкото може повече здрави кафези. На този стадий имунната ви система стартира да открива вируса. В първия стадий белите кръвни кафези отделят пероксиди, които могат да увредят или обхванат патогените.

След пет до 10 дни стартирате да произвеждате характерни за вируса антитела, от които се чака да изчистят тялото от инфекцията, разказва процеса Рон Екълс.

" Този имунен отговор поражда признаци като трептене и чувство за жега - признаци, че тялото се пробва да се пребори с нея ", споделя той.

Генетичните фактори също въздействат на това дали ще хванете зараза и ще развиете ли признаци, споделя проф. Шийна Круикшанк, имунолог от университета в Манчестър.

" При изследвания е потвърдено, че изложени на вируси, някои не се заразяват, а други се разболяват съществено. Това зависи от успеваемостта на вашата имунна система и от гените ви.

Колкото по-силен е имунитетът ви против патогена, толкоз по-малко евентуално е да сте добър гостоприемник за този вирус. В противоположен случай той се възпроизвежда и се предава на други хора. Затова са значими имунизациите - защитавате освен себе си, а и близките.

Пръскате най-много грип в първите 3 дни

Грипните вируси са над 60 в 4 съществени варианта - A, B, C и D. Сезонният грип се предизвиква от варианти А и В, които мутират всяка година. И при двата коефициентът R е 1 към 2, само че може и повече. Болестта се хваща елементарно по въздушно-капков път, а също и посредством пипане на нечисти повърхности, а след това допиране на устата, носа или очите.

Вирусите се прикрепяват към кафези в задната част на носа и точно там постоянно получавате първите признаци на зараза като гъделичкащо и възпалено гърло.

Инкубационният интервал на грипа е от 12 часа до 3 дни след болестта.

Можете да предадете заболяването 1-2 дни преди да я усетите до 14 дни по-късно.

Най-заразни сте през първите 3 дни от началото на признаците, след това рискът спада, когато имунната ви система стартира да реагира.

Морбили: обривът чак към 5-ия ден

Морбили вирусът е доста заразен, предава се елементарно посредством капчици при кашлица и кихане и можете да го хванете даже 2 часа откакто инфектираният е напуснал стаята.

Симптомите първо са грипоподобни, а по-късно се появява червен петнист обрив по кожата.
Инкубационен интервал - от 7 до 18 дни. След 10-12 дни стартират кашлица, хрема, висока температура, зачервени очи. 3-5 пет дни по-късно се появява кожен обрив.  

Обикновено той стартира зад ушите и се популяризира по линията на косата и надолу по тялото. Можете да болестите хора 4 дни преди началото на обрива до 4 дни след появяването му.

Морбили може да е доста рисково заболяване, в случай че не сте имунизирани или нямате имунитет - 30 % от пациентите могат да развият затруднения като тежка диария и зараза на междинното ухо.

Има риск и от енцефалит, което може да се окаже съдбовно. Много е значимо да имунизирате детето си, защото цялостната имунизация с 2 ваксини е 97% ефикасна, поучават лекарите.

Норовирусът живее върху храна 12 часа, върху килима - 12 дни

Стомашно-чревните инфекции се предизвикват от норовирус, който е мощно инфектиран и провокира повръщане и диария.

Коефициентът R е 1,1 до 7,2. Необходими са по-малко от 100 вирусни частици, с цел да се разболеете, а хората отделят милиарди в изпражненията и повръщаното.

Предава се по въздушно-капков път, само че и посредством инфектирани храна, вода, повърхности, където може да живее 12 часа, а на килими - до 12 дни.  

Инкубационен интервал – от 12 до 48 часа. В положение сте да предадете заболяването 48 часа откакто признаците са отшумели, а съгласно някои проучвания – и седмици измежду това.

Често хората не осъзнават, че в случай че не свалите капака на тоалетната, вирусните частици хвръкват във въздуха и могат да бъдат вдишани или да замърсят околните повърхности. Вирусът мутира всяка година и някои варианти ловко заобикалят имунната система.

Един с коклюш разболява 15-17

Неговата бактерия визира белите дробове и дихателните пътища. Кашлицата може да продължи до 10 седмици!

Коефициентът R е 15 до 17. Бактериите се крият във власинките на носа и се популяризират елементарно във въздуха посредством кихане и кашляне.

Инкубационният н интервал е 5 до 10 дни.

Първите признаци са сходни на простуда. Две седмици по-късно те могат да се влошат до пристъпи на кашлица, сходни на магарешки плач. Болният може да съобщи вируса на близките от 6 дни, откакто се е заразил и е развил грипни признаци, до 3 седмици след началото на пристъпите на кашлица.

Лечението включва антибиотици и колкото по-рано, толкоз по-добре. При бебета заболяването може да аргументи апнея - животозастрашаващи паузи в дишането, по тази причина имунизирането им е доста значимо.

SARS-Cov-2 заразява преди симптомите

Вирусът SARS-Cov-2 може да се захване за кафези по цялото тяло и да аргументи необятен набор признаци - от продължителна кашлица и зной до диария и повръщане.

При него коефициентът R е 1,9 до 3,9. Разпространява се елементарно посредством пръски при кашлица и кихане и в по-малка степен при допиране на инфектирана повърхнина (там вирусът губи заразност за 6 до 12 часа).

Инкубационен интервал: 2 до 14 дни.

Според лекарите повода Коронавирус да се популяризира толкоз дейно е, че хората са били заразни, преди да развият признаци. Колко време са рискови за близките, зависи от качеството и количеството на имунитета.

Някои не са заразни след 5 дни, а други след 10. Заболяването протича по-леко, в сравнение с през 2020 година Имунитетът в този момент е по-силен поради имунизациите и предходни болести с вируса.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР